Apendiks, ince bağırsağın bittiği ve kalın bağırsağın başladığı bölgede, karın boşluğunun sağ alt kısmında bulunur. Kör bağırsak olarak adlandırılır. Vücutta herhangi bir işlevi bilinmemektedir. Apendiks adlı kör bağırsağın iltihaplanması sonucunda ise apandisit hastalığı ortaya çıkmaktadır. Apandisit hastalığı, tüm yaş aralığındaki insanlarda görülmesi ihtimal olan bir hastalık türüdür. Fakat çoğunlukla 10-35 yaş arası kişilerde görülür. Bu hastalık tıp dilinde akut apandisit olarak geçmektedir.

Apendikste oluşan bir tıkanıklık bakterilerin organın içerisinde çoğalmasına sebep olmaktadır. Tıkanıklık sebebiyle basınç artar ve kan damarları sıkışır. Bu durum kan akışını engelleyerek kangrene sebep olabilir. Apendiks kangren sebebiyle koparsa kalın bağırsakta bulunan dışkı karın kısmını doldurabilir. Enfekte olan apendiks sızdırma yaparsa apse oluşur. Apandisit hastalığı belirtilerindeki önemli nokta şiddetli ağrıdır. Alt karnın sağ kısmında aniden başlayan ağrı, şiddetli şekilde hissedilir. Mide bulantısı, kusma, karın şişkinliği, kabızlık veya ishal, iştah kaybı, yüksek ateş, hızlı kalp ritmi ve sindirim güçlüğü gibi belirtileri vardır. İltihaplanan bölgedeki apse kana karıştığı takdirde hayati tehlikeye yol açabilir. Zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gereken ciddi bir enfeksiyon olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Çoğunlukla bakteriyel kaynaklı olan apendiksin patlamadan alınması gerekmektedir. Burada cerrahi yöntem çok önemli bir yere sahiptir.

Hastalığın tanısı için hastanın, doktor tarafından fiziki muayenesinin yapılması gerekmektedir. Fiziksel muayene sonucuna bağlı olarak doktor detaylı bir değerlendirme yaparak kesin sonuç için birden fazla teste gerek duyulabilir. Oluşmuş enfeksiyonun belirtilerinin kontrolü için kan testi yapılır. Genel olarak bakıldığında apandisite bakteriyel enfeksiyon eşlik etmektedir. Apandisit olduğundan emin olmak adına idrar testleri de uygulanır. Bu taramaların yanında  ultrason, abdominal BT taraması, abdominal MRI taraması da apandisit teşhisinde kullanılır. Uygulanacak olan yöntem hastanın sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Apendiks kısmındaki apse patlamamış ve cerrahi için uygun çapta değil ise doktor öncelikle antibiyotik tedavisi uygular. Hastanın durumu değerlendirildikten sonra doktor uygun gördüğü takdirde apendiks cerrahi operasyon ile alınır.

Apandisit tedavisinde genellikle cerrahi yöntemle iltihaplı apendiks alınır. Buna apendektomi adı verilir. Laparoskopik (kapalı) yöntemle bu ameliyatlarda başarı oranı oldukça yüksektir. Bu yöntem ile hasta daha hızlı iyileşir, süreç daha az ağrılı geçer ve az yara açılması sebebiyle oldukça fazla tercih edilmektedir. Laparoskopik yöntemin en önemli avantajı iyileşme süresinin çok kısa olmasıdır. Cerrahi sonrasında 24-48 saat içinde taburcu etmek mümkündür.