Mide Balonu

Mide Balonu

      Endoskopik intragastrik balon veya kısaca mide balonu cerrahi olmayan bir obezite tedavisi yöntemidir. Obezitenin ameliyatsız bir obezite tedavisi olarak kullanımı tüm dünyada bilinen ve geçerli bir metoddur. Mide balonu alınan gıdanın miktarını kısıtlama amacını taşıyan bir uygulamadır. Küre şeklinde olan mide balonu mideye ağız yolundan ameliyatsız olarak yerleştirilir ve sonuç olarak az miktarda gıda alınmasını sağlamaktadır. Alınan gıda miktarını azalmasıyla vücuda alınan enerji miktarı da azaldığından alınan enerjiden daha fazla enerji harcandığından kilo vermenin de yolu açılmış olmaktadır.

Ameliyat olmaksızın, doğru teknikler kullanılarak obezite hastalarına yönelik olarak geliştirilen balon yöntemi; kilo verme oranınızı 20 ile 35 kilo arasına yükseltiyor. Ancak her tedavi yönteminde olduğu gibi mide balonu yönteminin de iyileşme sürecinde dikkat edilmesi hususlar mevcut. Tedavinin ardından, hastalar kilo verme sürecine girmektedir. Devamında ise; kişilerin kontrollü bir şekilde tedavi sonrası diyetlerine özen göstermeleri gereklidir. Balonun çıkartılmasının ardından, metabolizmanın hızlı çalışması ve kilo veriminin hızlanması için doktor tarafından önerilen diyete kesinlikle uyulması gerekmektedir. Böylece mide yeni düzene alışacak, eski beslenme ve sindirim alışkanlıklarını unutacaktır. 

Mide Balonu Uygulaması

Obezite ile savaşan kişilerde uygulanan balon yönteminin uygulanması oldukça basittir. Mide balonunun mideye yerleştirilmesi endoskop denilen ışıklı bir kamera yardımıyla yapılır. Bu cihaz ortalama 0.8-12 mm kalınlığında, yemek borusundan kolayca geçecek esnekliktedir. İşlem sırasında anestezi uzmanı tarafından uygulanan ve sedoanaljezi adı verilen bilinçli sedasyon tekniği ile, solunum durdurulmadan hastanın 10-15 dakikalığına tamamen uyuması sağlanır. Yani işlem sırasında hiçbir şey hissetmeniz veya hatırlamanız mümkün değildir. Hasta uyutulduktan sonra öncelikle tam bir endoskopik muayene gerçekleştirilir. Yani yemek borusundan oniki parmak barsağına kadar tüm üst sindirim sistemi incelenir. Midede reflü, ülser, şiddetli gastrit veya şüpheli bir lezyon gözlenmediği taktirde endoskop çıkarılarak balon mideye indirilir. Daha sonra endoskopla gözlenerek aşamalı olarak balonun doldurulmasına geçilir. İşlemin tamamı yaklaşık 10 dakika kadar sürer. Sonrasında hasta hemen kendine gelir. 1-2 saatlik istirahatten sonra hastaneden çıkabilir.

Mide Balonu Tekniği Kimlere Uygulanıyor

Diğer tekniklere oranla daha hızlı aksiyon alan bu yöntemin uygulandığı kişiler arasında; ameliyat olma riski yüksek olan, ancak kilo veremeyen kişiler yer alıyor. Bu aşama ameliyat öncesinde kilo kaybına yardımcı olmak amacı ile bu yöntem hekimler tarafından uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra; obezite ile başka kronik rahatsızlıklara da sahip olan kişiler için İntra Gastrik Balon yöntemine başvurulmamaktadır. Aynı zamanda; gebelere, mide sorunu yaşayanlara, kortizon kullanmak zorunda olan hastalara bu teknik uygulanmamaktadır. Fakat kronik rahatsızlıkları doktor kontrolünde gerekli düzeyde iyileşme gösteren ve kontrol altında tutulan hastalar diğer yöntemleri denemelerine rağmen olumlu bir sonuç alamıyorlarsa; yine hekim kontrolünde bu yöntemin uygulanmasına karar verilmektedir.