Dalak Hastalıkları

Dalak, karnın sol üst tarafında, kaburgaların altında yer alan bir organdır. Kişinin hareketi sırasında dalak, kanın hacmini korur. Dalak genişlediği takdirde karında hafif veya orta şiddette ağrılara neden olur. Halsizlik, kansızlık, karında şişlik, aşırı terleme, dalak büyümesi, nefes kesikliği görülebilir. Kist, abse, tümör bazı dalak hastalıklarıdır. Cerrahi operasyon kist için yapılıyorsa dalak dokusu dışında kalan kistin duvarının çıkarılması için “fenestrasyon” veya “kısmi kistektomi” işlemi uygulanır.

Dalak büyümesi; normal olmayan kan hücrelerinin yanı sıra normla olan kan hücreleri de filtrelenir. Kan dolaşımındaki sağlıklı hücreler azalır. Trombositler hapsedilmiş olur. Bunun sonucunda aşırı kırmızı kan hücreleri ve trombositler dalağı tıkayabilir, normal bir şekilde çalışmasını engelleyebilir. Kan akışı yetersiz kalabilir. Bu durum organa zarar verebilir. Tedavi öncesi gözlem ve analiz yapılması gereklidir. Ultrason ve tomografi ile dalak yapısı detaylı bir şekilde incelenir ve patolojik değerlendirme yapılır. Eğer nedeni tanımlanamıyorsa dalağın cerrahi bir operasyonla çıkarılması iyileşme açısından önemli bir adım olacaktır. Dalak operasyonu açık (konvansiyonel) veya kapalı (laparoskopik) olarak yapılabilir. Dalakta görülen kist veya kitlelerde dalağın alınmasını gerektirebilir. Dalak ameliyatı sonrasında doktorun önerdiği şekilde gerekli aşıların yapılması gerekir.

Dalak kanserleri; vücutta başka bir organda başlayan kanser hücrelerinin dalağa sıçraması ile ortaya çıkar. En sık belirtisi karın ağrısı olarak görülür. Kilo kaybı, halsizlik, karında şişlik, kolay morarma, terleme vb. belirtileri vardır. Dalağın bening tümörleri, hemanjiyoma, hamartoma ve lenfomadır. Cerrahi işlem öncesinde karın bölgesi antiseptik solüsyonla temizlenir. Dalak hastalıklarında uygulanan bu cerrahi yöntem oldukça dikkat edilmesi gereken, önemli bir yöntemdir.