Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

1. Tüp Mide Ameliyatı Yaş Sınırı Var Mı?

Sleeve gastrektominin (tüp mide) ameliyatı 18-60 yaş aralığındaki kişilere uygulanabilmektedir. Kişinin genel durumu iyiyse ve yapılan testlerde cerrahi işlemi kaldırabilecek durumda ise 60 yaşın üzerinde olan kişiler de bu ameliyatı olabilmektedir. Hastanın ciddi bir hastalığının bulunmaması gerekir.

2. Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Tüp mide ameliyatı sonrasında yeni beslenme ve yaşam tarzlarına dikkat etmesi gerekir.  Bol bol su tüketilmesi gerekmektedir. Sarkma oluşumunu minimuma indirmek için egzersiz yapılmalıdır. Özellikle ilk dönemde hastanın ağır ve zorlayıcı aktivitelerden uzak durması gerekmektedir.

3. Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Ağrı Olur Mu?

Ameliyat sonrasında ciddi bir ağrı olmamaktadır. Hastanın süreci daha rahat atlatması için ağrı kesici ilaç verilmektedir. Tüp mide ameliyatı olanlar, ameliyat oldukları gün yürümeye başlarlar ve bir hafta sonra günlük yaşamına dönebilirler. Bu süreçte beslenme ve egzersizlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Çok zorlanmadığı takdirde yapılan egzersizin ağrı yapması beklenmez. Sonuç olarak yaşam kalitesini düşürecek bir ağrı olmamaktadır.

4. Tüp Mide Ameliyatına Girmeden Önce Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Ameliyata 3-4 gün kala ağır yiyecekler tüketilmemesi gerekmektedir. Bu süreçte uzmanın önerdiği beslenme programına uyulması gerekmektedir. Sigara ve tütün ürünleri ameliyattan ne kadar uzun süre önce bırakılırsa o kadar faydası olacaktır.

5. Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Kilo Verildiğinde Vücutta Sarkmalar Olur Mu?

Düzenli olarak egzersiz yapıldığı ve bu egzersizler hayatınızın bir parçası haline getirildiği takdirde sarkma oluşumu büyük ölçüde azalacaktır.  

6. Tüp Mide Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra İşe Başlanabilir?

Obezite ameliyatlarından sonra ayağa kalkma süreci hızlı ilerler. Ameliyatın doku hasarını minimum düzeyde tutuyor olması iyileşme sürecini olumlu yönde etkiler. Ameliyattan bir hafta sonra işe başlanabilmektedir. Masa başında çalışan biri için bu süre kısalabilir.

7. Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Hamilelik Süreci Nasıl Olmalı?

Tüp mide ameliyatı sonrasındaki dönemde hamile kalınabilir. Fakat ameliyattan sonra özellikle ilk 12 ay vücut büyük bir değişim sürecine girer. Bu sebeple ameliyattan sonraki ilk bir yıl hamilelik tavsiye edilmemektedir. Gebelik başlamadan önce kilo verilmesi için bu sürecin tamamlanması gerekmektedir. Sağlıklı ve güvenli bir hamilelik geçirmek için ameliyattan sonra genellikle 12-18 ay kadar beklenmesi önerilir ve hamilelik süreci doktor kontrolünde olmalıdır. Hamilelik sürecinde kadın doğum uzmanına geçirilen mide ameliyatının bilgisi mutlaka verilmelidir.

8. Emziren Kadınlar Tüp Mide Ameliyatı Olabilir Mi?

Bebeğin anne sütü alması önemli olduğu için ilk 6 ay ameliyat kesinlikle önerilmez. Bebek için annenin dengeli ve yeterli beslenmesi gerekir.  6. aydan sonra ek gıdaya geçildiği için tüp mide ameliyatı yapılabilir. Tabi ki burada önemli olan bebeğin ne kadar süre anne sütünü aldığıdır.

9. Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalı?

Ameliyat sonrası mide hacmi ve mide sindirim kapasitesi azaldığı için hastanın özel bir beslenme programı ile takip edilmesi gerekmektedir. Ameliyattan sonra ikinci gün hastanın durumuna bağlı olarak doktor ve diyetisyen kontrolünde sıvı gıdaya geçilir. Tüp mide ameliyatı sonrası hasta az porsiyonla doyduğu için protein ağırlıklı beslenme düzeni tercih edilir. Ekmek, makarna, pilav, karbonhidrat gibi gıdalardan uzak durulması gerekir. Hasta, yemekleri küçük öğünlerle sık sık ve az az yemeli, kalorili gıdalardan uzak durmalıdır. Ameliyat sonrası beslenme kurallarına uyulmadığı takdirde istenilen başarı elde edilemez. Ameliyat sonrası ilk iki hafta ise diyetisyenin belirlediği şekilde sulu gıda ile beslenilmesi önerilir. Bu iki haftanın sonunda protein açığı oluşturmayacak sıvı-akıcı katı besinler ile birlikte diyete devam edilmesi gerekir.

10. Tüp Mide Ameliyatı Öncesinde Hangi Değerlendirmeler Yapılır?

Tüp mide ameliyatından önce hastanın metabolik durumuyla ilgili bazı ek testler yapılır. Bu ameliyatı olmak isteyen hastaların; genel cerrahi, kardiyoloji, endokrin ve metabolik hastalıklar, diyet ve beslenme uzmanı, anesteziyoloji ve reanimasyon, göğüs hastalıkları ve Psikiyatri bölümleri tarafından değerlendirilmesi yapılır.

11. Tüp Mide Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Tüp mide ameliyatının ameliyat esnasında herhangi bir komplikasyona neden olmaması için makul sürelerde tamamlanması gerekir. Mide küçültme ameliyatı sırasında, midenin çıkan parçasını ayırma işlemi en geç 30 dakika gibi bir sürede tamamlanmış olması gerekmektedir. Bu ameliyat genel olarak bakıldığında ortalama bir saat kadar sürmektedir.

12. Tüp Mide Ameliyatı Hangi Sebeplerde Dolayı Ertelenir veya İptal Edilir?

Ameliyat öncesinde hastaya yapılan testler, anestezi, kardiyoloji, genel cerrah, nöroloji, endokrinoloji doktorları tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilir. Bu değerlendirmeler sonucunda hastanın ameliyata uygunluk göstermediği tespit edilirse ameliyat iptal edilir veya problem ortadan kaldırılana kadar ertelenir.

13. Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Verme Ne Zaman Durur?

Obezite ameliyatı sonrasında başlarda kilo kaybı hızlı bir şekilde olur. Daha sonra ideal kiloya yaklaştıkça kilo verme yavaşlar ve ideal kiloya ulaşıldığı zaman kilo kaybı durur. Tüp mide ameliyatı ile fazla kiloların yaklaşık olarak %80’i verilmiş olur.