Tiroid Cerrahisi

Tiroid bezi, insan vücudu için oldukça önemlidir. Tiroid hormonunun olması gerekenden az veya fazla salgılanması vücutta bazı rahatsızlıklara neden olmaktadır. Tiroid hastalıkları, tiroidin az veya çok hormon salgılaması (hipotiroidi ve hipertiroidi), içinde nodül adı verilen yumruların oluşması, büyümesi (guatr) olarak özetlenebilir. Bahsedilen nodüller %5’e yakın oranda kanserli hücreleri içerebilir.

Tiroid bezinin az çalışmasına hipotiroidi denir. Halsizlik, yorgunluk, kabızlık, ciltte kuruma, saç dökülmesi, kilo almak, uykuya meyil gibi belirtiler görülebilir.

Tiroid bezinin hızlı çalışmasına ise hipertiroidi denir. Terleme, çarpıntı, anksiyete, titreme, kilo kaybı gibi belirtileri vardır. Bazen ise hiçbir belirti olmamasına rağmen boyunda şişlik olarak karşımıza çıkar.

Boyutu 3 cm’ye ulaşan ve büyümeye eğilim gösteren iyi huylu nodüller ve kanser varlığının saptanması durumunda cerrahi tedavi uygulanır. Uygulanacak cerrahi yöntemler, tiroid organının kısmi çıkarılması (tirodektomi),  tiroidin tek veya çift taraflı olarak total çıkarılması gibi işlemlerdir. Cerrahi girişim öncesinde hasta ayrıntılı olarak muayene edilir, laringoskopi yapılır. Laboratuvar ve radyolojik tetkikler yapılır, ayrıntılı şekilde incelenir. Tiroid cerrahisi öncesinde hastanın aile öyküsü sorgulanır ve tiroid fonksiyon testleri (TFT) yapılır. Özellikle ultrasonografi ile şüpheli malign lezyonlar ayırt edilir. Tiroid hastalıklarının bağışıklık sistemi ile alakalı olup olmadığının belirlenmesi için antikor testleri uygulanabilir. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra ameliyat öncesi dönemde şüpheli nodülden biopsi yapılır. Biopsi, cerrahi prosedürü belirleme konusunda yardımcı olur. Cerrahi operasyon öncesinde tiroid fonksiyon testleri mutlaka uygulanmalıdır.

Tiroid bezi hastalıklarında, özellikle de tiroid kanserlerinde cerrahi tedavi önemli bir yere sahiptir. Günümüzde tiroid cerrahisinde; lobektomi- isthmusektomi (hemitiroidektomi), total tiroidektomi, tamamlayıcı tiroidektomi, subtotal (near total), tiroidektomi (bir lob total, diğer lob subtotal) yapılmaktadır. Lobektomi- İstusektomi sırasında hastanın total tiroidektomiye gitme olasılığı açısından paratiroid bezleri aynı total tiroidektomi yapılır gibi özenle korunmalıdır. Genel anestezi indüksiyonu sonrası, omuz altına yastık yerleştirilir ve bafl altına halka (simit) ile desteklenmesi ile hasta bafl hiperekstansiyon pozisyonuna getirilir. Bu pozisyon ile tiroid lojunun ekspozisyonu daha iyi sağlanmış olur ve bezin yukarı ve öne pozisyonuna gelmesi amaçlanmaktadır.

Tiroid cerrahisindeki en önemli nokta ise inferior leringeal ve paratiroid bezlerin bulunması ve korunmasıdır. Tiroid cerrahisinde rutin sinir disseksiyonunun yapılması, ameliyat sonrasında kalıcı ve geçici sinir hasar oranını azaltmaktadır. Foliküler tiroid kanserli hastada, tümör sadece kapsüler invazyona sahip ve unifokal ise Lobektomi tercih edilmelidir. Böyle bir durumda nüks riski çok azdır. Operasyon sırasında hastalar ötiroid olmalıdır. Tiroid cerrahisinde paratiroid bezleri korunması gereken önemli yapılardan biridir. Genellikle tiroid glandın posterolteralinde ve kapsül dışında yerleşirler. Bu durumda prensip olarak yapılması gereken; görülen her paratiroid bezine, vücuttaki son paratiroid beziymiş gibi özenli ve titiz davranılması gerekir.  Cerrahi işlem sonunda hastaya yüksek basınçlı ventilasyon yapılır ve operasyon lojunda aktif kanama açısından kontrol edilir. Bazı durumlarda operasyon lojuna hemovac veya penrose dren yerleştirilebilir. Kapama işlemi öncesi gerginliği azaltmak amacıyla hastanın omzunun altındaki yastık çekilir ve infrahyoid kaslar orta veya gevşek olarak kapatırılır. Cerrahi başarı ve hasta açısından orta, hatta mümkün olduğu kadar küçük, simetrik ve skarsız sütür hattı oldukça önemli bir kriterdir.

Tiroid cerrahisinde cerrahın tecrübeli ve alanında özel eğitim almış olması gerekmektedir. Özellikle bu ameliyat konusunda tecrübesi olan cerrahların yaptığı operasyonlarda ameliyat sonrası komplikasyon oranı çok düşük olur. Tiroid hastalıkları kapsamlı bir çalışma ile farklı branşlarda alanında uzman kişiler tarafından yürütülmektedir.