Fıtık, bir organı onu yerinde tutan kas ya da dokulardaki boşluklardan dışarı doğru kaymasıdır. Fıtık genellikle üst kalçada, karında, kasık bölgesinde görülür. Fıtığın tek tedavisi cerrahi operasyonlardır. İleri seviyede bazı komplikasyonları önlemek için cerrahi işlemler oldukça önemlidir. Fıtık bölgesinde genellikle şişlik ve ağrı hissedilir.
Karın duvarı fıtıkları ise genellikle karın boşluğunda yer alır. Çıkıntı dışarıdan fark edilecek düzeydedir. Ağır kaldırma, obezite, karın kaslarının zorlanması, karın destek dokularının zayıflığı, hamilelik, kronik kabızlık nedenleri arasında yer alır. Bu fıtıklar tedavi edilmediği takdirde zamanla büyür, ciddi sorunlara sebep olur, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Karın duvarı fıtıkları, karnın çeşitli bölgelerinde olabilir. Kasık bölgesinde ve göbek çevresinde oluşan fıtıklar görülür.
Ön karın duvarı fıtıkları; göbek (umplikal), göbek çevresi (periumblikal), spigel, supravesical, epigastrik ve kesi yeri fıtıklarıdır. Fıtıkta şişlik oluşturan, karın içi organları ve bağırsaklardır. Bu nedenle ön karın duvarı fıtıkları cerrahi yöntem hayati önem taşımaktadır. Ön karın duvarı fıtıkları tedavisinde genellikle laparoskopik yöntem tercih edilir. Cerrahi operasyon ile başarılı sonuçlar elde edilir.
Kasık fıtığı; en yaygın görülen fıtık türüdür. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür. Tüm fıtıkların %75 civarı kasık bölgesinde görülür. Kasık fıtığı, bağırsakların içinde bulunduğu dokudan çıkıp oradaki dokuyu yırtarak ilerlemesidir. Direkt ve indirekt adlı iki tipi vardır. Laparoskopik yöntemde 3 adet küçük delikten kasıktaki fıtık alanına göbekten kamera ve aletlerle ile girilir (TAPP) ya da kas ile karın zarı arasındaki boşluktan ilerleyip kasığa ulaşılır (TEP). Sıkışan dokular yerine yerleştirilir, fıtık içi boşaltıldıktan sonra bu kısma yama konularak onarım yapılır. Özellikle nüks vakalarda ve çift taraflı kasık fıtığı olan hastalarda laparoskopik yöntem avantajları ön plana çıkmaktadır.
Cerrahi operasyon fıtığın en kesin çözümüdür. Fıtığın tedavisi türüne, yerine, seviyesine göre değişebilir. Tedavi yöntemine doktor karar verir. Fıtık ameliyatlarında ilerleyen doku yerine itilerek zayıflamış olan kas dokusu dikilir. Laparoskopik yöntem, fıtık ameliyatlarında tercih edilen bir yöntemdir. Laparoskopik fıtık ameliyatlarından sonra hasta bir gün içerisinde taburcu edilir. Kısa sürede normal yaşantıya geri dönülür. Laparoskopik yöntemde daha az kesi olduğu için birçok yönden daha avantajlıdır. Ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı, işe erken başlama, ameliyat sonrası iz daha az, normal yaşama daha erken geçmek örnek olarak verilebilir. Laparoskopik yöntem, deneyimli doktorlar tarafından kaliteli malzeme ile yapıldığı takdirde ameliyatta başarı oranı artar. Genel olarak bakıldığında fıtık ameliyatında başarı oranı oldukça yüksektir.